2023. május 19., péntek

A bűnt felismerni, bevallani és elhagyni, ez az igazi bűnbánat, és a megtérés valódi útja. (Trudel)


A FÖLD ÉS AZ ÉG


A Föld és az Ég asztalunknál összeér.
Értünk lett élet ez a bor és a kenyér.
Őáltala, Ővele, Őbenne Tied vagyunk.
Tied vagyunk, Tied vagyunk, Tied vagyunk.

Ments meg minket!
Táplálj minket!
Ments meg minket!




A megdicsőülés helye nem pihenőhely, ahol elandaloghat az ember. Fegyverkezést és erőgyűjtést jelent, hatalmas szenvedések, nehézségek leküzdésére.



A természet tövisek közé rekeszti a gyenge rózsát, nem azért, hogy szaggassa, hanem, hogy oltalmazza.

Pázmány Péter


Annyira lefoglal minket az igyekezet, hogy megadjuk gyermekeinknek mindazt, amit mi nem kaphattunk meg, hogy nem marad időnk annak továbbadására, amit viszont megkaptunk.

James Dobson


Az ész azt mondja, vajon van-e értelme az imádságnak, a szív pedig imádkozik.
Klug I.



Az imádság az ember párbeszéde Istennel.
Nisszai Szt. Gergely



Az imádságban Isten megnyitja szívünket, hogy megtisztult szívvel, állhatatos hittel és gyermeki merészséggel imádkozzunk. Imádság által tanulunk meg imádkozni.

Jézus a szív megtérését hangsúlyozza: a kiengesztelődést a testvérrel, a szívből való megbocsátást, az ellenség szeretetét, a szív tisztaságát, az Ország keresését. Ez a megtérés az Atyára irányul. Életünk gyermeki odaadása az Atyának. Ez az odaadás azért vált lehetővé, mert a szeretett Fiú megnyitotta nekünk az Atyához vezető utat. A szív, amely így kész a megtérésre, megtanul imádkozni a hitben.
Az igaz imádság tehát nem csupán abban áll, hogy mondogatjuk: "Uram, Uram", hanem sokkal inkább a szív készségében az Atya akaratának teljesítésére.

"Mindazt, amit imádkozva kértek, higgyétek, hogy már meg is kaptátok." Mk 11.24 Miként Jézus imádkozik az Atyához, és hálát ad, még mielőtt megkapja ajándékait, az Atyához megtért szív is birtokolja e gyermeki merészséget. A hálával és bizalommal teljes szív mer kérni és tud feltételek nélkül elfogadni, elfogadja a felé irányuló szeretetet.

A hit a szeretetben termi meg gyümölcsét: Jézus tanításának és parancsainak megtartását, az egységet Ővele az Atyában, aki minket Őbenne annyira szeret, hogy bennünk marad. A Szentlélekben a keresztény imádság a szeretet közössége az Atyával, nem csupán Krisztus által, hanem Krisztusban: Felismerjük Benne a mi hangunkat, és az Ő hangját mibennünk.

Tekintsünk most Jézus Édesanyjának imádságára. Mária, akit a Mindenható kegyelemmel teljessé tett, önmaga teljes odaadásával válaszol: "Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint." Szűz Mária imádságát "legyen"-jében a nagylelkű teljes önfelajánlás jellemzi.
A "legyen" igazi keresztény imádság: egészen odaadni magunkat Istennek jóban és rosszban, világosságban és sötétségben, örömben és bánatban, békében és szorongattatásban, azaz minden körülményben, mert Ő egészen a miénk és mi az Övéi vagyunk.

Ha az emberek naponta többször fordulnának Istenhez, megváltozna az életük. Nem szabad belefáradni az imádságba. Nem mindig fogod érezni, hogy szeretsz, hogy imádkozol, de ki kell tartanod. A nehéz időkben mutatod meg igazán, hogy szeretsz.



„Az Isten Fiában való hitben élek, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.” (Gal 2,20)

Egy hinduból kereszténnyé lett indiai orvos szavai csengnek a fülemben: Csak Jézus! Egyedül Jézus! Azt kérdeztem tőle, hogy ő – mint ázsiai – ugye vallja, minden vallás tulajdonképpen ugyanazt az Istent keresi. Kutatni valóban sokféleképpen lehet, de megtalálni őt csak egy módon tudod – hangzott a felelet. Szavai egybecsengtek a galatákat győzködő apostol vallomásával. Hinni sokféleképpen lehet, de élni csupán a Krisztus által, aki meghalt és feltámadott, hogy nekünk üdvösséget szerezzen.
(B. Pintér Márta)



„Az Úr türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.” (2Pt 3,9)

Isten még mindig türelmes és vár. Bűneink miatt már rég elveszhettünk volna, de ő irgalmas, és megbocsát, ha bevalljuk neki vétkeinket. Szeretne örök élettel megajándékozni minket, ezért kaptunk kegyelmi időt. Ezáltal lehetőségünk van arra, hogy igazán, teljes szívből megtérjünk Istenhez, elhagyjuk régi életünket, megváltozzon a gondolkodásmódunk. Kövessük Krisztust, és örök életre jutunk!
(Juhászné Szabó Erzsébet)



Egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért. (Fil 3:14)

Mindenkinek van múltja. Sőt, nem ritkán súlyos terheket, fájdalmat, nyomorúságot magában foglaló ez a múlt. Mit kezdünk vele? Pál apostolnak is volt múltja. Volt egy Krisztus nélküli életszakasza. Sőt, üldözte a keresztyéneket. De megtért és Krisztus által reményteljes jövőt kapott. A múltat nem siratta, önmagát nem marcangolta azért, amit tett korábban, hanem a kereszt alá vitte imában, és a tanulságokat levonva lezárta azt, ami elmúlt. Lehet, hogy neked is erre van szükséged? Ami elmúlt nem jön vissza már. Tanulj belőle, okulj, de zárd le és lépj tovább! Tekints előre! Tűzz ki célokat magad elé és Isten segítségével élj céltudatos, Krisztusközpontú életet!

Napi Ige és gondolat levelezőlista



Egyszerűen kell imádkozni, ilyenféleképp: Istenem, itt van egy szegény lélek, akinek nincs semmije, aki semmit sem tud tenni. Add meg nekem, aki senki vagyok, azt a kegyelmet, hogy szeresselek, megismerjelek és szolgáljalak!
Vianney Szent János



Emberi kapcsolataink és Istenhez való viszonyunk szoros párhuzamban vannak, a legkisebb hatás is kölcsönös és megérezhető… Míg a felnőtt ember nem szenteli életét egy másik lénynek, legyen az hitves, gyerek, vagy az egész emberiség, könnyen nagyon távolinak érezheti Istent. Nem egy távoli elérhetetlen ideálból, hanem a valóságból kiindulva lehet jól imádkozni…
Jálics Ferenc



Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messze akarsz jutni, menj a többiekkel.



Ha napközben Isten iránti teljes odaadással, Istenen csüngve, híven teljesítettük kötelességünket, és azt imitt-amott egy-egy fohásszal vagy jó szándékkal meg is mutatjuk, akkor az annyi, mintha egész nap imádkoztunk volna. Istent nyelvünkkel mindig nem dicsőíthetjük, ill. dicsérhetjük, azt azonban, hogy életünkkel dicsőítsük, mindig megtehetjük.
Szent Ágoston



Imádkozni nem annyi, mint Istenhez szólni, hanem hallgatni Istenre, ki hozzád szól.
Luis Evely



Lelkünknek az az ima, mint a földnek az eső.
Vianney Szent János


Még az imádság is színpadias cselekménnyé fajulhat, mely az emberek elismerő tapsát keresi. (Fosdick)


Megfigyeltem, a felnőttek időnként összetévesztik a szép szavakat a nagy szavakkal. Fogalom-zavarodottak. Pedig tudhatnák mi a különbség. A nagy szavak hazudnak. A szép szavak pedig egyszerűen csak igazak, és néha védtelenné tesznek. Ettől félnek. A néhától.

Vavyan Fable


Mindig többet teljesíts, mint amennyiért megfizetnek, és egy napon majd többet fognak fizetni, mint amennyi a teljesítményed volt.


Nincsen hiába elmondott imádság.
XXIII. János pápa


Szolgálok hát, mint a köszörűkő, mely az acélnak jó élt ád, noha ő maga metszeni tompa. (Horatius)


„Vessetek le minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást.” (1Pt 2,1)

Megdöbbentő bűnlajstrom. Nem a kívülállók vétkeit sorolja az apostol, hanem a gyülekezetben élőkét. Rólunk van szó. Aki nem harcol a lelke mélyén Krisztussal az igazért, a jóért, az őszinte magatartásért, azt könnyen elsodorja esendő emberi természetének árja. Ezért mint a szennyes ruhát, úgy kell messze hajítani azt a vétekhalmazt, amellyel embertársaink életét megkeseríthetjük, egymás közti kapcsolatainkat pedig tönkretehetjük. Urunk szégyenkezhet miattunk, a hozzá közelítő, kezdő lépéseket már megtevő társaink pedig megtorpannak az úton. Mindez meggondolatlan magatartásunk miatt… Kyrie eleison.
(D. Szebik Imre)

Nincsenek megjegyzések: