2019. május 3., péntek

Kalkuttai Szent Teréz anya idézetek

A böjt az az idő, amelyben újraéljük Krisztus szenvedését, napról napra követve Őt útján. Gyakran mondjuk imáinkban: „Részesíts fájdalmaidban, mert benső barátod kívánok lenni.” És mégis; épp csak rossz szemmel néz ránk valaki, vagy fölsértenek a megvetés tövisei, máris nyomban elfelejtjük: mindez kedvező alkalom, hogy megosszuk Jézussal szégyenét és szenvedését.


A feltámadott Jézus örömtő sugárzik – kívánom nektek az Ő örömét! Áldozat nélkül nem lesz örömötök. Azért előzi meg a Nagypéntek a Húsvétot. A kölcsönös szeretet boldogság: „Onnan tudják majd, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást.” (Jn 13,35) Örömöt szeretnék szerezni felebarátomnak.


Amikor fölfedeztük, hogy elég szabadok vagyunk már ahhoz, hogy mindentől megszabadulhassunk – a számunkra oly kedves apró dolgoktól is -, akkor minden energiánkat az evangéliumi „igazgyöngy” keresésére fordíthatjuk. A történet embere mindenét eladta, amije csak volt. Azért az igazgyöngyért mindent feláldozott. Épp így tesztek majd ti is: odaadjátok életetek, mindent – Jézusért. Nekünk Jézus a földbe rejtett kincs.


Annyi erőszak van ma a világon! Azt hiszem, mindez nagyrészt épp saját otthonunkból ered. A világ azért szenved annyit, mert nincs meg benne a béke. Nincs már béke a világban, mert nincs otthonainkban, hiszen ezer meg ezer család fölbomlott, szétesett. Érezzünk együtt egymással! Meg kell értenünk egymást, hogy minden haragtartást elhagyva megbocsássunk egymásnak. És így születik az igazi béke. És így valóban béke lesz.


Az Egyház sokat vár tőlünk. A jók meg vannak győződve arról, hogy életrendszerünk minket és sokakat, másokat is a szentséghez vezet majd. Ha teljes egészében élem ezt az életet, akkor ez valóban a szeretet tökéletesedéséhez vezet majd. Megvalósulhatok általa, mert tökéletesen megszerethetem benne Istent.


Azt kívánom, hogy mindannyian ízleljék meg azt a szabadságot, amely az áldozat elfogadásából származik. Ebben az örömben csak akkor lesz részetek, ha egész lelketekkel szeretitek Jézust. Emlékszem: néhány évvel ezelőtt nagyon nehéz körülmények közé küldtem egy nővért, aki épp akkor tett örökfogadalmat. Amikor megmondtam neki, hova kell mennie, sírni kezdett, mert az számára igazi áldozat volt és nagyon nehezen tudta elfogadni. Mégis azt mondta:”Anyám elmegyek oda, mert ott van az én Jegyesem, aki vár rám.” Néhány hét múlva kaptam tőle egy levelet, amelyben ezt íja: „Megtaláltam Jegyesemet, aki várt rám. Mit is szólt volna Ő, hanem jöttem volna el hozzá? Istennek hála hallgattam hívására. Íme, az engedelmesség öröme, hogy Jézus kívánsága szerint élünk és szolgálunk.


Erősen emlékezzetek arra a három dologra, amit Teréz anya mond nektek: Istennek való teljes önátadás, kölcsönös, szeretetteljes bizalom, öröm mindenkinek és mindenkivel. És így valóban szentek leszünk, ahogyan Jézus.


Minden lehetőt meg kell tennünk azért, hogy a családok együtt maradjanak. Emlékezve arra, hogy „az egységért imádkozó család egységben is marad”. Nagyon sok széttört, szétesett család van: a kereszt jele és egy jól elimádkozott Üdvözlégy segít majd nekik.


Ne áltassuk magunkat: ami a szívünkben van, az minősíti cselekedeteinket . „A szív bőségéből szól a száj” (Lk 6,45). A tisztaságnak nem kell magába zárkóznia. Az osztatlan szeretetnek meg kell mutatnia magát. Ahhoz hogy igaz lehessen, a szeretetnek vállalnia kell, hogy rosszat is okozhat.


Nincs szeretet imádság nélkül. Ha nincs szeretet otthonainkban, vizsgáljuk meg imaéletünket: hűséges, hiteles, állandó, teljes-e, átjárja-e úgy mindennapjainkat, hogy szívünk csendjében megszülethessen Isten igéje? Ha jól ismernénk a csend művészetét, örömét, gyümölcseit, Isten szeretete ragyogna otthonainkban és az irányítaná minden cselekedetünket.


Tanuljatok meg imádkozni. Nagy veszéllyel jár, ha mind ritkábban imádkoztok. Vegyétek komolyan elhatározásotokat, hogy hűségesen fogtok imádkozni.


Úgy kell tennem a dolgomat, mintha minden tőlem függne, és az eredményre úgy várni, mintha minden Istentől függene. Ő nem a sikerre, hanem a hűségre hív el engem. A siker titka éppen ebben az odaadó hűségben rejlik. Ne fordítsunk hátat.




http://www.rakospalotaifoplebania.hu/taxonomy/term/7