2019. május 15., szerda

Kalkuttai Szent Teréz anya idézetek

Az egyházi évben Mária ünnepei a legszebbek, mert az egyetemes Anya dicsőségét hirdetik. Borítsuk virágokkal oltárát, és ajánljuk fel Neki a gyöngédség és a derű ajándékait.


Az emberek mindent megtesznek azért, hogy kizárják Istent az emberi életből. Abortusszal pusztítják el az életet és lombikgyerekeket csinálnak, csak hogy megmutassák – mint „egykor az Isten” -, képesek életet teremteni. Az Isten képmására teremtett ember megpróbálja most elpusztítani Istent. Jelenlétetekkel ti épp az ellenkezőt próbáljátok tenni! Nem mintha büszkének kellene erre lenni, de a ti teljes bizalmatoknak és engedelmességeteknek Istenről kell tudósítania az embereket. Azt kell mondania, hogy Isten él, közöttünk lakozik. Ki kell nyilvánítani a világnak, hogy „Isten létezik”.


Csak egy kegyelmet kértem számotokra: azt, hogy fölfoghassátok Jézus szavait: „Szeressétek egymást.”Egyre inkább értem, megértem: ha nincs meg közöttünk ez a szeretet, akkor agyondolgozhatjuk ugyan magunkat, ám a munka mindig csak munka marad, és nem szeretet. A szeretet nélkül végzett munka rabszolgaság.


Ha Szűzanya és Szent József ma keresnének helyet Jézus számára, menedékül választanák-e a mi házunkat, mindazzal együtt, ami benne van? A mi házunk és a mi életünk visszatükrözi-e Betlehem egyszerűségét?


Jó és rendjén való, ha megvizsgáljuk, tiszták vagyunk-e szavainkban, gondolatainkban és önmagunkban. Tiszta-e a szemem? Tiszta-e a kezem? Nyelvem, beszédem tiszta-e? Mennyire tisztának kell lennie a kezemnek, amikor az áldozat vételekor Krisztus testét érintem! A tisztaság által szentelődik meg testem, lelkem, szellemem, ahogyan megszentelődött az oltár kelyhe. Tisztán kell tartanunk szemünket és szívünket. Amíg szívem nem tisztult meg, nem láthatom meg Jézust társaimban, a többiekben, a szegények meggyötört testében.


Krisztus meg akarta osztani örömét apostolaival: „Hogy az én örömöm legyen tibennetek, és örömötök teljes legyen” (Jn 15,11). Jézus örömöt sugároz magából. Szemetekben, mozdulataitokban, járásotokban, hallgatásotokban, egész lényetekben ott kell lennie az örömnek.


Meg kell magunkat győzni, hogy nincs nagyobb ékesség a lélek számára, mint a tisztaság erénye, és semmi sem szennyezi be azt annyira, mint az azzal ellentétes bűn. Mindenesetre ne csapjuk be magunkat: a tisztaság dicsősége nem a kísértésektől mentes életből fakad, hanem abból, hogy le tudjuk győzni a kísértéseket. Nem az az igazán erényes, aki nem találkozik kísértésekkel, hanem aki legyőzi azokat.


Minden hibánk ellenére Isten szeret minket, mindig szolgálatotokra és szolgálatomra siet, hogy a világban fölgyújtsa a szeretet és együttérzés fényét. Szívből jövő köszönettel és derűs tekintettel feleljetek hát Jézusnak.


Remélem, hogy jól megértitek szavaimat, hogy megmaradnak emlékezetetekben és átültetitek azokat mindennapi életetekbe. Imádkozom értetek, hogy részesüljetek a szegénység adta örömben és szabadságban. Abban az örömben és szabadságban, amely a szegénység gyümölcse. Jézus gazdag volt ugyan, mégis szegénnyé lett. Eljött közénk, hogy meghozza nekünk a Jóhírt. Ha meg tudjuk érteni a szegénység örömét és szabadságát, nem léteznek többé nehézségek.


Teljes önátadás, szerelmetes bizalom: Jézus szeret engem. Gondoljátok csak meg, Isten mennyire bízik bennünk: eljön hozzánk a Szentáldozásban. Amikor néha én áldoztatok, félelem tölt el. Isten kimondhatatlan ajándéka… Az Evangéliumban tett ígéreteihez való hűsége… „Szeretsz engem? Gyere hozzám, ne félj!” Minden szükségünkben bízhatunk Isten Gondviselésében. „Ti sokkal fontosabbak vagytok nekem, mint a mező füvei és az ég madarai.” Emlékezzetek ezekre a szavakra. „Én fontosabb vagyok…”


Úgy beszéljetek Jézussal, ahogyan a gyermek beszél édesanyjával, ahogyan a szerelmes feleség az ő urával.




http://www.rakospalotaifoplebania.hu/taxonomy/term/7