2023. május 20., szombat

A rossz cselekedetek oka a tudatlanságban gyökerezik, és ezért erősen kell ragaszkodnunk a megértés és tudás eszközéhez. A jó természetet tanítani kell. Messze földön szét kell szórni a fényt, hogy az emberiség iskolájában mindenki megszerezhesse a lélek mennyei tulajdonságait, és minden kétség nélkül megláthassa, hogy nincsen ádázabb pokol, rettenetesebb mélység, mint gonosz és romlott természettel bírni; nincs sötétebb verem, sem gyűlöletesebb gyötrelem, mint elítélendő tulajdonságokat felmutatni.


„A süketet ne ócsárold, a vak elé gáncsot ne vess! Félj Istenedtől!” (3Móz 19,14)

Egyszer nagyon begyulladt a fülem, teljesen megsüketültem, azt éreztem, itt a vég. Úgy gondoltam, hogy az orvos sem tud rajtam segíteni, rettegtem a szurkálásától. Egy ismerősömtől hallottam, hogy Jézus ma is gyógyít, higgyek benne, térjek meg Istenhez. Ehhez az eseményhez köthető az én hitre jutásom, és nagyon hálás vagyok érte. Megtapasztaltam, milyen szomorú dolog az, ha valaki nem hallja a külvilág hangjait. Annak örömét is átéltem, hogy Jézus valóban gyógyít! Mi is Isten munkatársai lehetünk abban, hogy segítjük a betegeket, kísérjük a vakot az utcán, továbbadjuk az örömhírt. Jóságunkkal, előzékenységünkkel az Úr szeretetét közvetítjük a rászorulóknak. Ne nézzük le a gyengéket! (
Juhászné Szabó Erzsébet)


Az emberek következetesen elfelejtik, hogy a boldogság a gondolkodásmódunkban, nem pedig a körülményekben gyökerezik.


Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni.

Böjte Csaba


Bármit akarsz mondani, mielőtt másnak mondanád, előbb mondd magadnak. (Seneca)



Gyakran gyónsz és vannak olyan bocsánatos bűneid, melyeket mindig meg kell gyónnod. Mintha semmi sem változna igazán. Érdemes akkor egyáltalán olyan gyakran gyónni?
A hársfa mindig ugyanazokat a tulajdonságokat őrzi meg, amíg hársfa marad. Te is egy bizonyos fából vagy faragva, és ez a fa sem veszíti el - legalábbis gyökeresen nem - lényeges jellembeli tulajdonságait. Ebbe törődj bele és ne csodálkozz többé, de Isten segítségét kérve a jó szándék továbbra is erősödjön benned, és törekedj a bűn és a bűnre vezető alkalmakat kerülni.
És észrevetted -e, hogy minden szentgyónás után hűségesebb vagy jófeltételeidhez? Ez a szentségi kegyelem hatása! A gyakori szentgyónás és szentáldozás lényeges gyümölcse: növekedsz a megszentelő kegyelemben.



Ha nem keresi az Istent, az ember sokkal nagyobb kárt okozhat magának, mint összes ellensége okozhat neki.

Kempis Tamás


Inkább imádkozz a szíveddel szavak nélkül, mint szavakkal, de szív nélkül.


„Isten mondja: Mostantól fogva új dolgokat hirdetek neked, rejtett dolgokat, melyekről még nem tudsz.” (Ézs 48,6)

A nép, mely sokáig nem törődött a figyelmeztetéssel, és nem volt hajlandó megtérni, fogságba került. Széthullott a nemzet, s az emberek úgy érezték, az Úr örökre elhagyta őket. Ámde nem így volt. Egyszer csak Isten meghirdette az új kezdetet, a szabadulást. Vajon nekünk is új kezdetet hirdet az Úr? Vajon a rejtett dolgok, melyeket most még nem sejtünk, de Istennél már előkészületben vannak, ugyanúgy megváltoztatják az életünket, mint e prófécia régi címzettjeiét?
(Hulej Enikő)



„Istennek van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre.” (2Kor 9,8)

Az Európai Unió által az önkéntesség évének nyilvánított 2011. esztendőben nem árt rádöbbennünk arra, Urunk hogyan vélekedik az adakozásunkról, különféle szolgálatainkról. Merthogy ő ebben is a hitünket, hatalmába vetett bizalmunkat teszi próbára. Isten ugyanis nem előlegezi meg a gazdagságot, a bőséget, hogy majd a feleslegünkből fusson a jó cselekedetekre. Ellenkezőleg, miközben neki szolgálunk, szórjuk a javainkat, erőnket, azonközben tapasztaljuk meg, hogy árad felénk a kegyelem.
(B. Pintér Márta)



Jézus rettenetesen gyűlölte a bűnt, mert szerette az embereket, kiknek romlására volt a bűn. (Fosdick)


Minden rossz mögött, mely bennünket ér, valami jó rejtőzik. (Zeller)



Mire felneveled a gyerekeidet, megtanulod, mivel tartozol szüleidnek.

Miguel Tirado Zarco


„Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa.” (1Móz 50,20)

József története az egyik legkedvesebb ószövetségi olvasmányom, a végkifejlet pedig sokszor vált valósággá személyes életemben is. Mások gonosz dolgokat gondoltak, Isten jóra fordította. Evangélium ez sorsfordító helyzetekben. Ahogy a mi Urunk Jézus életében is igazolódott: Pilátus és a főpapok halálba küldték, de ezt Isten a legjobbra, megváltásunkra fordította. Nincs reménytelen helyzet, céltalan elmarasztalás, kiút nélküli tévelygés. Urunk mindenből jót s üdvösségeset tud előhozni. (D. Szebik Imre)